Wie zijn wij?

 

Eigenaresse van boekhandel “De BonteBok” is H.T (Rita) de Boer- van Seijen. Ze is geboren en opgegroeid tussen boeken en grammofoonplaten. Vader begon in de na-oorlogse jaren in de vorige eeuw met een boekhandel “Friesland`s Centraal Boeckhuys”aan de Spoorstraat in Leeuwarden. Op de fiets scharrelde hij in de beginjaren met soms niet te verstouwen hoeveelheden boeken door Friesland. Naast de boeken hield hij zich in deze tijd bezig met grammofoonplaten. “Bij de Put” werd zijn eerste winkel genoemd naar het gelijknamige pleintje waar de winkel zich bevond vlakbij de Grote Kerk in Leeuwarden. Later betrok vader een groter pand op de Wirdumerdijk waar de zaak werd voortgezet door zijn oudste zoon. 
Er was altijd wel wat te verdienen in de winkel, het repertoire van John Woodhouse maakte plaats voor de popmuziek, de woelige zestiger jaren van het “langharig tuig” en wat kwamen er veel mooie albums voorbij, juweeltjes van grammofoonplaten. Het was feest als je op zaterdag aan het einde van de middag naar huis liep met twee elpees in een plastic tasje. Een goed begin van het weekend.
Bij de Put werd door de jaren heen een begrip in Friesland en sloot de deuren in de negentiger jaren.
 
Het netwerk van vader bestond uit de meest uiteenlopende, kleurrijke figuren van markthandelaren tot politici, afhankelijk van waar vader zijn interesse op dat moment naar uit ging. Mensen met een verhaal.
Er was thuis altijd wel iets te beleven. De activiteiten waar vader mee bezig was waren leidend voor de werkzaamheden die op ons pad kwamen. Vele uren gleden voorbij op zaterdag en vakanties in winkels tussen de boeken en tijdschriften. Het leven was goed in het gezin maar er moest wel voor worden gewerkt. 
 
Er was een levendige handel in  pakketjes tijdschriften. Vijf tijdschriften in folie, sticker erin en plakken maar, duizenden en duizenden pakketjes gingen naar de diverse toeristenoorden in Friesland. Jarenlang ging dat door. Het zenuwcentrum was in de Sacramentstraat in Leeuwarden. Vrienden en vriendinnen, iedereen pakte in voor fl 0,05 per pakketje. Dat leverde voor een snelle inpakker al snel fl 5,00 per uur op. Er waren in die tijd veel vrienden……
Het pand in de Sacramentstraat was verbonden met een pand om de hoek in de Breedstraat waar vader eind zestiger jaren een antiquariaat “De Gouden Eeuw” had. 
 
Naast het handelen in boeken was vader uitgever. Meer dan duizend verschillende titels zijn er onder zijn naam de wereld ingegaan. De “encyclopedie van Friesland” was een groot project. Omdat vader zich niet wilde conformeren met de gevestigde orde, de regeltjes die hem beperkingen oplegden waren er  in die  tijd voortslepende problemen met de collega- boekhandelaren.
De twee-delige encyclopedie werd een groot succes. De boeken werden verkocht bij voorintekening en waren niet verkrijgbaar in de reguliere boekwinkels. Er gingen rond de 25.000 exemplaren de wereld in. Het was een groot succes evenals bijvoorbeeld “Opkomst en strijd van de arbeidersbeweging” en “Honderd jaar Friese landbouw”.
 
Vader is in 2018 op 92-jarige leeftijd overleden. Tot het laatst kon hij de verbinding met zijn geliefde boeken niet loslaten en bleef hij geïnteresseerd in de ontwikkelingen van de boekenwereld.
 
De interesse in zijn werkzaamheden was bij de eigenaresse van “De BonteBok” altijd wel aanwezig maar de gelegenheid om in de voetsporen te treden deed zich pas een jaar of vijftien geleden voor door een samenloop van omstandigheden. De interesse en “klik” met de boekenwereld was een feit en het verzamelen van o.a. antiquarische boeken begon.
 
Inmiddels zijn er ook plannen richting de uitgeverswereld, ook dat terrein zal de komende jaren worden verkend.
© 2024 De BonteBok Beheer