Soms maak je wat mee als boekhandelaar....

17-09-2015:

Vorige week belde hij, Jan uit Zevenhuizen. Hij had weer een partijtje boeken, Fries. Of ik belangstelling had. Het ging om 700 boeken voor een prikje. Daar had wel oren naar en ik reed de volgende dag naar Zevenhuizen. In de schuur stond een vracht boeken, ik bekeek het van een afstandje en betaalde hem. Hier kon ik me geen buil aan vallen, dacht ik. Zoveel boeken, op naar huis.

Jan verontschuldigde zich dat hij niet kon tillen, dat was spijtig. Zo langzamerhand gaat de rek er bij mij ook wel uit als het gaat om dit soort sjouwwerk. Gelukkig was zijn zoon thuis en toen deze op het toneel verscheen wist ik dat het helemaal goed zou komen. Het was zo gepiept en blij gestemd reed ik terug naar Bontebok. Deurtjes open en de eerste doos uitpakken, tja wat zou ik daar van zeggen. Na tien dozen werd ik steeds verdrietiger, ik had een stuk of 8 boeken waarvan ik dacht dat ik ze de komende 10 jaar weleens zou kunnen verkopen. Na een paar zware uren was ik er doorheen.

Later in de auto onderweg naar Nieuwehorne, moe en chagrijnig van al die boeken en de gedachte "hoe raak ik ze weer kwijt" passeerde mij in het donker een tractor met aanhanger. Heel langzaam realiseerde ik mij dat de oplossing in een flits aan mij voorbij reed. Ik keerde om en zette mijn auto dwars voor de tractor. De papierboer kwam tevoorschijn en de afspraak werd direct gemaakt en uitgevoerd. Drie uur na de aankoop waren de boeken weer verdwenen. Ik heb nog nooit een partij boeken gekocht die ik ook zo snel weer kwijt was.

Mijn dag was weer goed. Titels die 200 keer op het internet aangeboden worden voor 1,75 en die je bij iedere kringloop in rijen ziet staan kunnen er maar beter niet meer zijn. Daar wil ik hoogst persoonlijk wel een bijdrage aan leveren in deze wereld.

24-10-2015:

Ik kreeg een telefoontje van een oude bekende, Sjors, hij had weer een mooie doos vol... dus niet te lang wachten, je weet maar nooit. Hij had al aangegeven dat hij ze ook te koop zou aanbieden aan Karel (?) Eenmaal aangekomen en ik de doos vol antiquarische boeken had bekeken gaf ik mijn prijs. Daar zat nogal wat verschil tussen met die van hem en we kwamen er niet uit. Ook vanwege mijn ervaring dat er nog steeds meer mijn winkel binnengebracht wordt dan andersom reed ik met dubbele gevoelens richting huis.

Gelukkig heb ik nog een adviseur in de wereld die ik opbelde en de situatie uitlegde. Deze adviseerde me om direct terug te gaan om ze voor het bedrag dat de handelaar had genoemd op te halen. Dat deed ik.

Ik belde eerst even en kreeg Sjors aan de lijn. "Verkocht" zei hij. Toen ik arriveerde bleek dat Karel ook was gearriveerd. Sjors keek spijtig, hij vertelde dat Karel driemaal de prijs had geboden. "Ja" dikte Karel aan, "ik geef het zo aan je". Ik heb het spelletje meegespeeld en heb de boeken meegenomen naar huis.

Helaas bleek bij nader onderzoek dat bij een aantal titels, prachtige boeken uit 17-18 eeuw, de gravures waren verwijderd. Dat blijft voor mij een onverklaarbaar fenomeen. Dat er kennelijk boekhandelaren zijn die boeken vernielen om vervolgens de gravures aan te bieden op internet voor hoge prijzen. Die op deze wijze prachtig geschiedkundige boeken uit de wereld om zeep helpen.

In een prachtig boek over zeemogendheden zaten nog vier gravures van zeehelden, ze keken me met een strenge blik aan. Ik heb ik ze er maar uitgehaald om ze te redden uit het oud papier. Dat deed pijn en ik denk ook niet dat ik ze te koop aanbied. Wat Sjors betreft, hij heeft het vast niet opgemerkt en gelukkig was er nog genoeg moois over voor mijn winkel.

 

Mijn vader

Login
Registreer

 

Ad van Seijen

1922-2003

© 2019 De BonteBok Beheer